Pages

December 30, 2010

cholesterol again...


today i've done blood test to determine my cholesterol level..
and the result quite shocking bcz my cholesterol level above the normal level..OMG!!!

igtkn badan kurus kolesterol rendah..amik kau!!..(padan muka aku)
fuhh..what can i say bcz result blood test takkan menipu..terima saja la..
so ni la akibatnya bila tak penah nk jaga makan..tu la time mkn mmg best..main bedal je semua..fast food once a week mmg wajib..mcm mana la kolesterol tak bertambah cik oii..

baru sekarang sedar pentingnya jaga makan..*sigh*
aku diberi 2nd chance utk buat retest within 2 weeks..so lepas ni kena btol2 diet & senaman la..
no malas2 lagi(argghhh)..

ok from now on i should diet utk tak tambahkan kolesterol dlm badan & bersenam utk bakar kolesterol dlm badan..yeay!!!..(seronok ke???)

no more fast food and junk food for 2 weeks..eat more veggies and fruits..
vegetarian la nampaknya aku selama 2 minggu ni..huhu..takpe utk kesihatan jgk..(nak sedapkan hati)..tp mmg btol pun..dah mmg tau cuma malas nk ikut jek..

ermm boleh berjaya ke aku nak capai tahap kolesterol normal dlm masa 2 minggu ni..
mcm impossible jek..ok jgn putus asa lg..belum cuba belum tau..

i'll try my best..aja..aja..fighting!!!


December 28, 2010

kolesterol oh kolesterol


Alhamdulillah finally dpt offer kerja..
syukur sgt cz tak menganggur terlalu lama..tak lama pun 2 bln la jgk lepak kt umah..
thanx kpd semua yg byk bg sokongan especially my family..

ok done wif offer kerja..
sebelum ni tak penah ambil kisah pun pasal kolesterol..yela badan dh kurus mesti la mind set 'kolesterol aku mesti normal punya'..

then dpt tau medical check-up utk kerja ni nnt ada ujian kolesterol & the best part is kolesterol tak boleh lebih dari tahap kolesterol normal..OMG

so dah mula panik..tahap kolesterol aku normal ke??? dah la tak penah buat ujian kolesterol..
then sibuk la google nak tau tahap kolesterol normal & info yg aku baca mengatakan tahap kolesterol normal adalah kurang daripada 200mg/dl...
if lebih dari tahap ni risiko dapat penyakit koronari meningkat terutama jika bacaan kolesterol 200mg/dl ke 239mg/dl..

lepas dh tau tahap kolesterol normal sibuk la pulak google makanan kurang kolesterol..so nk kongsi la skit info yg aku dpt..

10 JENIS MAKANAN ANTI-KOLESTEROL 

1. SOYA
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dpt menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)
2. KUACI
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi
3. BUAH KERING
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.
4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan
5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.
6. KACANG TANAH
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung
7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dlm tubuh
8. KISMIS
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.
9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda
10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

*let's have a healthy lifestyle*

December 19, 2010

Cute LiL Kids Around Me

ni la nephews aku yg comey + nakal..selalu terhibur tgk gelagat bdk2 ni..

haziq next year dh umo 5 thn..
irfan haziq
dh mcm mat saleh celup nephew aku sorg ni..;p

haziq ni sgt hyper..tgk jela buktinya

sampai skrg pn still ada parut..nasib la putih melepak..
parut pn tak la nampak sgt..jgn hyper sgt yer haziq..acu syg haziq..*hugs*

ni plak adik haziq..umo br je 2 tahun lebih
izwan hafiz
haziq jr..yg ni tak da rupa mat saleh..heheh
brother's rules..haha
haziq & izwan bila nk dtg tungang terbalikan umah opah??
dh lama ni acu tggu nk cubit pipi..

*hugs & kisses*

December 17, 2010

bila rasa rindu kat kwn2 masa dip dlu mesti tgk video ni..

ni la 1st video yg aku buat masa dip dlu..video ni sempena last dinner for our dip b4 kitorg semua tgglkn kampus (uitm dungun)..

video

tp lepas tgk video ni bertambah rindu plak kt dorg semua...sob..sob..sob

My 1st BLOG Ever..wOw

my first entry..

before this never thought akan ada my own blog..
gila ke apa tiba2 buat blog..
dah la tak pandai mengarang ada hati plak nk tulis blog..huhu


actually dah bosan lepak je kat umah facebooking & gaming all days sambil menunggu peluang perkerjaan yg tak kunjung2 tiba (wah ayat) tambah plak 'ter' view blog2 yg menarik so 'ter' tarik la untuk buat blog sndri..hehehe


so after this dah ada aktiviti baru la nampak gayanya..hehehe


OMG i'm blogger now


*wink*